Ritva Kuha

Kuka olen?

Olen Ritva Kuha, Body & Mind Ritva Kuhan perustaja ja Pilatestuntien ohjaaja.

Ensimmäiset liikuntaelämykseni muistan lapsuudesta Kauhajoen Naisvoimistelijoiden satujumpassa. Ihailin jo silloin ohjaajan kaunista liikkumista ja kannustavaa otetta. Voimistelu-urani jatkui aina valiovoimistelijoihin asti. Voitimme useita SNLL:n (Suomen Naisten Liikuntakasvatusliiton) ja KLL:n (Koululiikuntaliiton) mestaruuksia. Kesälomilla osallistuimme lukuisille voimisteluleireille ja -kursseille Kuortaneen ja Varalan urheiluopistoissa. Jazztanssi saapui Kauhajoelle ja avasi oven tanssin maailmaan. Suunnittelimme myös itse lukuisia koreografioita, joita innokkaasti esittelimme aina kaikissa mahdollisissa kylän tapahtumissa ja juhlissa jopa niin, että eräs nainen kirjoitti paikalliseen lehteen yleisönosastolle, että "aina sama tytöt roikkuvat näissä kuvissa, eikö lehteen löydy mitään muuta kuvattavaa?"


Ohjaajaurani alkoi 13-vuotiaana ja jo 14-vuotiaana ohjasin naisten kuntojumppaa ja kiersin ympäri Kauhajoen pitäjää ohjaten myös lukuisissa kansalaisopiston jumppapiireissä. Innostustani jumppaan kuvaa myös se, kun tulin koulusta kotiin, vaihdoin jumppapuvun päälle ja aloin harjoitella spagaattia, harppaushyppyjä ja kärrynpyöriä, ja odotin iltaa päästäkseni ohjaamaan ryhmiä.

Valmistuin Suomen Urheiluopistolta liikunnanohjaajaksi. Tanssikoreografioiden tekeminen jatkui sekä ohjaaminen mm. Lahden Naisvoimistelijoissa. Ensimmäinen työpaikkani oli SKUL (Suomen Kuntourheiluliitto) Käpylän kuntokeskuksessa. Se oli nuoren liikunnanohjaajan unelma-ammatti ja elettiin aerobicin kulta-aikaa. Seuraava työpaikkani oli SNLL myöhemmin SVoLi (Suomen Voimisteluliitto). SVoLissa pääsin mm. kehittelemään liikuntatuotteita kaiken ikäisille ja osallistumaan kansainvälisiin liikuntatapahtumiin. Jumppaohjeiden suunnittelu ja toteutus liiton lehteen Kisakenttään, Svolilainen, PriimaDonna oli yksi ihanista tehtävistäni liitossa.

Miten Pilateksesta tuli elämäntapa?

Yli 100 vuotta vanhassa suomalaisessa naisvoimistelussa on paljon yhtäläisyyksiä kuin yhtä vanhassa kehonhuollon Pilates-menetelmässä. Liikkeen virtaavuus, keskustalähtöisyys, keskittyminen ja tietyllä tapaa liikkeen täsmällisyys. Naisvoimistelun puolelta seuraavat henkilöt ovat vaikuttaneet minun tapaani toteuttaa Pilatesta. Marjatta Syväoja (os. Isosalo) opetti voimistelemaan, Peppi Häggblom ja Eila Kalstela olivat innostavia kesäleirien ja voimistelun maakuntaryhmän opettajia. Tanssiprofessori Raija Riikkalan Riikat-ryhmässä esiinnyimme aina Japania myöten. Raija Riikkalan upeat, klassiset ja aikaa kestävät koreografiat ovat koskettaneet ja vaikuttaneet minuun syvimmin (mm. Ylistys) ja tilaustyönä Temppeliaukion kirkkoon tehty Laulujen laulu. Laulujen laulu -koreografialla on myös vahva tunneside aviomieheeni. Olimme juuri niihin aikoihin tavanneet ja minä sain tanssia hänelle Laulujen laulua: Paina minut sinetiksi rintaasi vasten, paina minut sinetiksi ranteesi nauhaan....

Rakkaus vei sydänmaille Kainuuseen Kuhmoon. Silloin juuri sopivasti Pilates alkoi rantautua Suomeen. Valmistuin ensimmäisessä aallossa Method Putkisto Pilates ja Method Putkisto (syvävenyttelyohjaaja) ohjaajaksi vuosina 2002-2005. Ohjasin Pilatesta Kajaanissa, Sotkamossa ja Kuhmossa 18 vuotta, jonka jälkeen muutimme takaisin Helsinkiin vuonna 2016.

Pilatesohjaaja, fysioterpeutti Jarmo Ahonen on ollut tärkein vaikuttaja, että minusta tuli Pilatesohjaaja. Tärkeitä vaikuttajia ovat olleet myös Marja Putkisto, Suomen jalkapallomaajoukkueen fysioterapeutti Jari-Pekka "Gene" Keurulainen ja Pilatesohjaaja ja -kouluttaja Ulla Mannila.

Tänä päivänä...

Kiitän päivittäin siitä, että saan tehdä tätä unelmatyötä ihanien ihmisten kanssa. Olen kiitollinen siitä, että voin auttaa ihmisiä voimaan paremmin niin fyysisesti kuin henkisestikin. Olen kiitollinen ihanista kohtaamisista ja tietenkin olen etuoikeutettu, kun jokaisen tunnin jälkeen näen tyytyväisiä hymyileviä kasvoja. Joskus asiakkaalle onkin tärkeämpää kohtaaminen kuin koko tunti.

Nykyään ohjaan myös yrityksissä, kuntokeskuksissa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Suurimmat työllistäjäni ovat Gymstick Wellbeing, Fressi-yritys ja Fressi-kuntokeskukset pääkaupunkialueella sekä Move Wellness Kauniaisissa. Move Wellness Kauniaisissa olen aloittanut maailman ihanimman tanssinopettajan Satu "Sutu" Markkasen johdolla latinalaistanssien harrastuksen. Ja mikä on ihmeellistä liikunnan parissa tapaa vain ja ainoastaan ihania ihmisiä ja liikunnan parissa luodut suhteet säilyvät läpi elämän!